Wolfgang Zerer te gast in Leens

Datum:

23 juni 2018

Locatie:

Petruskerk, Zuster A. Westerhofstraat 8 in Leens

Aanvang:

20:00 uur

Organist:

Wolfgang Zerer

Entree:

€ 10; Donateurs, CJP, en jongeren van 12-16 jr. € 7,50; kinderen beneden 12 jaar onder begeleiding vrij entree.

Het wekelijkse zaterdagavondconcert in de Petruskerk van Leens wordt op 23 juni verzorgd door Wolfgang Zerer. De bekende organist uit Hamburg zal op het orgel van de hand van Albertus Anthoni Hinsz, ook uit Hamburg afkomstig, werken van F. Tunder, D. Buxtehude, W.A. Mozart en J.S. Bach uitvoeren.

Het concert wordt geopend met de partita over ‘Wer nur den lieben Gott läszt walten’ van Georg Neumark (1621-1681), van wie we niet vaak iets horen. De concertgever vermeldt erbij dat verscheidene variaties van andere componisten zijn. Hij speelt deze partita op het kabinetorgel dat aan de zuidkant in het koor staat. Het verdere programma klinkt via het Hinsz-orgel, met Buxtehudes Praeludium in D en een koraalbewerking, gevolgd door werk van Buxtehudes voorganger, Franz Tunder, met diens koraalfantasie ‘In dich hab ich gehoffet, Herr’. Van Mozart horen we de imposante driedelige Fantasie f-moll.

Bach heeft zaterdagavond het laatste woord met het Prealudium en fuga C-dur (BWV 531). Dit vroege werk van de grootmeester begint met een stoere pedaalsolo; de fuga met zijn thema met octaafsprongen werkt aangenaam rusteloos.

Terug