Vioolimitatie op het Hinsz-orgel in Leens

Datum:

19 mei 2018

Locatie:

Petruskerk, Zuster A. Westerhofstraat 8 in Leens

Aanvang:

20:00 uur

Organist:

Leo van Doeselaar

Entree:

€ 10,00; Donateurs, CJP en jongeren van 12-16 jr. € 7,50 ,kinderen beneden 12 jaar onder begeleiding vrij

Op het concert dat de welbekende organist en pianist Leo van Doeselaar zaterdag 19 mei in Leens geeft, zal het Hinsz-orgel het geluid van een viool proberen over te brengen. Het instrument orgel is in de loop der eeuwen één grote imitator geworden, resulterend in registers als Trompet, Fagot, Dulciaan, Hobo, Violoncel, Trommel. Ja, zelfs de mens kan op een orgel nagedaan worden: Vox Humana.

In Leens is het register Viola, of Viola di gamba niet aanwezig, maar sinds het mode werd om strijkorkestmuziek voor het orgel te arrangeren, zijn het de Prestanten van het orgel – die in het front staan – die dan worden ingezet. Deze registers hebben van zichzelf al een lichte aanzet, een streek.

Van Doeselaar heeft voor Leens wel vaker een speciaal thema, maar deze keer heeft het concert de titel Imitatio violistica. Deze term komt van Sweelinck-leerling Samuel Scheidt (1587-1654). Van Doeselaar speelt uit Scheidts Tabulatura Nova de Cantio sacra over Vater unser im Himmelreich, waar in de vijfde variatie de frasering van een viool wordt geïmiteerd. Tevens speelt hij voor orgel overgezette vioolwerken van een paar andere componisten, zoals van Marc-Antoine Charpentier. Bach heeft uit zijn eigen werk voor viool ook weleens een transcriptie voor orgel gemaakt. Van Doeselaar speelt er twee, alsmede Bachs partita nr. 2 voor vioolsolo, in een bewerking voor klavecimbel van Gustav Leonhardt, voor orgel aangepast door de concertgever. Een bijzonder concert dus: viool door de mond van een orgel.

Terug