Kloosters, kerken en orgels in Groningerland | Orgelzomer Hogeland (Rottum, Helwerd en Uithuizen)

Datum:

30 juni 2018

Locatie:

Start: Terrein Klooster St. Juliana in Rottum

Aanvang:

13:30 uur

Organist:

Ab Gramsberg

Entree:

€10, aanmelden is niet nodig

Op 30 juni kunt u meedoen aan de tweede van zes orgel- en erfgoedexcursies die de samenwerkende orgelcommissies van de gemeente Eemsmond deze zomer organiseren. Uitgangspunt van de serie is het orgel in de context van het rijke culturele erfgoed van het Groninger Hogeland.

Op zaterdag 30 juni staan kloosters, kerken en orgels centraal. De middag begint op het voormalig kloosterterrein van het klooster St Juliana in Rottum. Tijdens een video-presentatie en een rondgang over het terrein ontdekt u meer over dit klooster. In het klooster heeft vóór de Reformatie een orgel gestaan. Hierna wordt aandacht besteed aan een korte demonstratie op het laatste orgel dat in de oude kloosterkerk stond (een verbouwd Lohman-orgel).

Na een bezoek aan de wierde Helwerd, waar Liudger de blinde zanger Bernlef in 787 genas, wordt de middag besloten met een demonstratie en bespeling van het Schnitger-orgel in de Jacobikerk in Uithuizen. Ab Gramsberg speelt dan muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck, Anthoni van Noord en Matthias Weckmann. Voorafgaand aan de bespeling wordt een korte uitleg gegeven over orgelmaker Arp Schnitger.

Op de foto het Lohman-orgel in de Kloosterkerk in Rottum.

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Terug