Kerk, orgel en borg in Groningerland | Orgelzomer Hogeland

Datum:

24 juni 2018

Locatie:

Start bij Jacobikerk, Hoofdstraat Oost in Uithuizen

Aanvang:

17:00 uur

Entree:

Passe-partout € 39; alleen orgelconcert Jacobikerk € 10

Uitvoerenden:

Vincent van Laar (organist) en David van Laar (counter-tenor)

De eeuwenoude wierden, waarop de middeleeuwse kerken, met hun fresco’s, rijk meubilair en een schat aan waardevolle orgels, maken de provincie Groningen tot een uniek gebied! In deze zomer willen de samenwerkende orgelcommissies van de gemeente Eemsmond de nadruk leggen op combinaties van het bijzondere cultureel erfgoed op het Hogeland. En tevens op de geschiedenis van de orgelmuziek, van de middeleeuwen tot en met de negentiende eeuw. De programma’s op zondag 24 juni en daarna op vijf achtereenvolgende zaterdagmiddagen richten zich niet alleen op specifiek de orgelliefhebber, maar ook op mensen, al dan niet met kinderen, die in méér Groninger zaken geïnteresseerd zijn. Genoeg afwisseling op een middag!

Op zondag 24 juni kunt u meedoen aan de eerste editie van Orgelzomer Hogeland onder het thema ‘Kerk, orgel en borg in Groningerland’. Het programma wordt geopend met een dubbelconcert op het Schnitger-orgel (1701) in de Jacobikerk in Uithuizen om 17:00 uur. Het concert wordt vervolgd op het kabinetorgel (Groet & Vool 1777) in de grote zaal van de Menkemaborg om 20:00 uur. In deze zaal werd het contract tussen de Heer Mello Alberda van Menkema en Arp Schnitger getekend op 17 juli 1699 voor de bouw van het orgel in de Jacobikerk. Het dubbelconcert wordt gegeven door Vincent van Laar (organist) en David van Laar (counter-tenor). Tussen de beide concerten door wordt in het Schathoes bij de borg een buffet geserveerd met gerechten van het Groningerland.

U kunt kiezen voor een passe-partout voor het volledige programma, of alleen een kaartje voor het concert in de Jacobikerk. Aanmelden kan via arpschnitgerorgeluithuizen@planet.nl In de borg is beperkt plaats.

Op de foto het kabinetorgel in de Menkemaborg

Terug