Internationaal studentenconcert in Noordbroek en Midwolda

Datum:

24 juni 2018

Locatie:

Protestantse Kerk Noordbroek, Noordersingel 3 en Dorpskerk Midwolda, Hoofdweg 168

Aanvang:

13:30 uur (Noordbroek); 16:00 uur (Midwolda)

Organist:

Studenten uit de VS, Canada en Zuid Korea

Entree:

Op zondag 24 juni is er een combinatie-concert op het Schnitgerorgel te Noordbroek en het Hintsorgel te Midwolda. Studenten uit de VS, Canada en Zuid Korea presenteren zich op deze orgels na een intensieve studieweek. Voor de studenten is het een unieke kans om zich te verdiepen in de ‘Groningse orgeltuin’. Nergens ter wereld staan zoveel historische instrumenten zo dicht bij elkaar.

Het concert begint om 13:30 uur in Noordbroek en wordt vervolgd in de Dorpskerk te Midwolda om 16:00 uur. Tussen de concerten in is er tijd om van de ene naar de andere kerk te rijden. De beide concerten kunnen ook afzonderlijk bezocht worden.

De orgels

Het Arp Schnitger orgel in Noordbroek werd in 1696 gebouwd. Een orgel heeft twintig registers, verdeeld over Hoofdwerk, Rugwerk en een achter de hoofdkas opgesteld Pedaal. Het bevindt zich in een monumentale kruiskerk gebouwd in de 14e eeuw, de kerk heeft mooie plafondschilderingen.

Het orgel in Midwolda is gemaakt door A.A. Hints. Hij continueerde de orgelbouwstijl van Schnitger en bracht deze naar het hoogtepunt in de geschiedenis van de Gronings-Hamburgse orgelbouw. Het orgel heeft 33 registers verdeeld over 2 klavieren en pedaal. Het instrument in Midwolda is versierd met prachtig houtsnijwerk en vormt een eenheid met het interieur van het achttiende-eeuwse kerkgebouw waarin het geplaatst is.

De studieweek

In de week van 18 t/m 24 juni zijn orgelstudenten en beroepsorganisten  uit Canada, de USA  en Zuid-Korea een week te gast in Noordbroek om praktische ervaring op te doen in het interpreteren van de oude Noord-Duitse muziek (Tunder, Weckman, Buxtehude, Bruhns, Böhm). Ervaring, beleving en kleinschaligheid staan centraal, waarbij de befaamde orgels van Noordbroek, Uithuizen, Zuidbroek, Midwolda, Farmsum en Zandeweer betrouwbare gidsen zullen zijn om de thuis opgedane theoretische kennis om te zetten in boeiende en aan de weerbarstiger speelpraktijk van onze oude orgels getoetste interpretaties.

Peter Westerbrink, organist van de Der Aa-kerk, en Christiaan Teeuwsen (Canada) leiden de week. Alle informatie over de week vindt u op www.peterwesterbrink.nl.

Op de foto de Dorpskerk in Midwolda.

Foto: Marcel Lameijer

Terug