Concert op de drie orgels van de Petruskerk te Leens

Datum:

26 mei 2018

Locatie:

Petruskerk, Zuster A. Westerhofstraat 8 in Leens

Aanvang:

20:00 uur

Organist:

Dick Sanderman

Entree:

€ 10,00; Donateurs, CJP en jongeren van 12-16 jr. € 7,50 ,kinderen beneden 12 jaar onder begeleiding vrij

Op zaterdag 26 mei zijn de drie historische orgels in de Petruskerk van Leens tijdens één concert te horen. Deze drie instrumenten zijn: het Hinsz-orgel (1733), het Mense Ruiter-koororgel (1982) en een kabinetorgel (ca. 1773), maker onbekend, dat sinds het voorjaar van 2017 in de dertiende-eeuwse kerk van Leens zich tevens kan laten horen. Opgeteld zijn dat vier manualen en twee pedaalklavieren die de homo ludens, de spelende mens, ter beschikking staan.

Tijdens dit concert is die spelende mens de bekende organist Dick Sanderman uit het Overijsselse Rijssen. Hij is directeur van de Muziekschool aldaar en kerkorganist van de Hervormde gemeenten van Rijssen en Hellendoorn. Naast andere functies is hij tevens redactielid van het orgeltijdschrift  De Orgelvriend.

Sanderman begint zijn concert op het koororgel met een modern werk: twee delen uit Music for chamber organ van Ad Wammes (geb. 1953). Het kabinetorgel krijgt drie kleinere Bachwerken  toebedeeld. Het verdere programma klinkt vanaf het Hinsz-orgel, met ondermeer werk van de vroegbarokke componist A. Banchieri, de Groninger Martinikerkorganist J.W. Lustig (die iets eerder dan Hinsz vanuit Hamburg naar Groningen kwam) en werk van de voor ons onbekende Johann Balthasar Kehl (1725-1778). Het concert wordt besloten met twee werken van hedendaagse componisten/organisten: een Aria van Andrew Carter en Psalm 96 van de concertgever zelf.

Terug